De Gezondzijn verzekeringskring

Een Gezondzijnsverzekeringskring is een groep mensen die elkaar motiveren voor gezondzijn, met elkaar informatie delen en elkaar helpen door samen te werken aan gezond zijn. De kring beoogt daarmee preventie, samen te werken aan gezondzijn, kosten te besparen en reductie van de kosten van verzekeringspremies.

De kringen zijn kleinere eenheden die met elkaar verbonden zijn, verantwoordelijk willen zijn, sterk leunen op onderlinge solidariteit en elkaar helpen en ondersteunen om problemen aan te pakken. De kringen kunnen door hun aandacht voor preventie, onderlinge hulp en kostenbesparing een belangrijke functie vervullen om de kosten te verlagen. Zij hebben de optie andere keuzes te maken in de reikwijdte van de (eigen) risicodekking en daarnaast de mogelijkheid om te zorgen dat de kostenbesparingen tot uitdrukking komen in de door de groepsleden verschuldigde premie. Premieverlaging vormt zo mogelijk een extra motivatie om de inzet als groep te verhogen.

Een verzekeringskring heeft hiermee in potentie een aantal functies en voordelen voor de deelnemers.

De deelnemers

  • ontwikkelen samen inzicht en visie op preventie;
  • bepalen samen de hoogte van de eigen krachtopbouw;
  • regelen onderlinge solidariteit in geval van (financiële) problemen;
  • bepalen samen de gewenste reikwijdte van de dekking. De reikwijdte van de dekking kan door Zekerzijnsgroepen worden uitgebreid met mogelijkheden op ondersteuning op het gebied van preventie (denk aan chiropractie, natuurgeneeskundige hulp) en met ondersteuning die passen bij de inzichten en cultuur van de Zekerzijnsgroep;
  • bevorderen onderlinge hulp in geval van problemen;
  • contracteren met de zorgverzekeraar rondom kostenreductie en kostenbeheersing, uitgaande van het fundament in de basisprincipes van het modelcontract van de Gezondzijnsverzekering.

Zekerzijnskringen kunnen daarmee een belangrijke rol vervullen bij aanpak van financiële problematiek.

De betekenis van Zekerzijnskringen voor onderlinge hulp, bevordering van oplossend vermogen, solidariteit en kostenbeheersing zal zich in de praktijk verder ontwikkelen.

De kringen hebben de mogelijkheid om de reikwijdte van dekking uit te breiden, waarbij risicoselectie door verzekeraars niet meer aan de orde is. Wel belangrijk is om eventuele risicoselectie in de groepsvorming te voorkomen**.